Dostupni linkovi

Jahjaga: Biću predsednica Kosova do 2016. godine


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u subotu da će poštovati odluku Ustavnog suda i nastaviti da obavlja funkciju predsednice Kosova do kraja mandata 2016. godine.

Jahjaga je navela da je mišljenje Ustavnog suda za nju obavezujuće.

"To je konačna odluka o ovom pitanju najviše kompetentne i nezavisne vlasti koju sam ja - kao predsednica Kosova sa mandatom da branim zakon i Ustav, kao i svi građani Kosova, obavezna da sprovedem", navela je Jahjaga u izjavi dostavljenoj medijima.

U izjavi predsednice se ističe da je u vreme kada se od nje tražilo da prihvati mandat predsednice Kosova, ona to i učinila sa, kako je navedeno, predanošću i odgovornošću.

"Budući da nisam deo politčkog sporazuma, već njen rezultat, moj izbor za predsednicu Kosova glasanjem u Skupštini Kosova, kojom je prevaziđena kriza, izvršen je u punoj saglasnosti sa Ustavom", rekla je Jahjaga.

Ona je pozvala političke partije u Skupštini Kosova da ostvare predložene ustavne reforme.

Ustavni sud Kosova je 6. jula saopštio da Jahjaga ima mandat do 2016. godine i da amandman kojim se predviđa obaveza održavanja izbora za predsednicu Kosova šest meseci po donošenju izmena i dopuna Ustava, nije u skladu sa ustavnim rešenjima.
XS
SM
MD
LG