Dostupni linkovi

Otvoren Croatia Summit u Dubrovniku


Sedmi po redu "Croatia Summit 2102 – Izgradnja države i EU iskustvo" otvoren je u petak u Dubrovniku u nazočnosti premijera Zorana Milanovića, predsjednika države Ive Josipovića i šefice diplomacije Vesne Pusić te premijera, ministara vanjskih poslova i drugih dužnosnika iz europskih zemalja, posebice iz regije, te SAD-a, NATO-a i južnog Mediterana.

"Nova hrvatska vlada sa zadovoljstvom nastavlja s ovom već tradicionalnom konferencijom o ključnim temama iz međunarodnih odnosa…. ove godine odlučili smo teme od političkog, društvenog i gospodarskog značaja za regiju jugoistočne Europe proširiti i na južno Sredozemlje", kazao je premijer Milanović u uvodnom govoru.

Ocijenio je da iskustvo Hrvatske u približavanju EU može ostalim zemljama, a posebice postkonfliktnim društvima, pomoći u izgradnji i razvoju demokracije bez obzira na aspiracije za članstvom u Uniji. Također je kazao da će Hrvatska snažno zauzimati za nastavak proširenja EU-a na temelju individualnih postignuća i poručio da će Zagreb onim zemljama koje težu članstvu biti "prijatelj i partner, a ne mentor".

Uz hrvatski državni vrh, na summitu između ostalih sudjeluju i albanski premijer Sali Berisha, kosovski premijer Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon, europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i glavni tajnik Unije za Mediteran Fathallah Sijilmassi.

State Department je uoči summita priopćio da će se u Dubrovniku pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton "sastati s visokim dužnosnicima hrvatske vlade kako bi ukazao na blisko partnerstvo i prijateljstvo koje njeguju SAD i Hrvatska".

Svi hrvatski susjedi, osim Srbije, uputili su svoje predstavnike na summit. Sloveniju predstavlja ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, BiH ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a iz Austrije je stigao zamjenik kancelara i ministar za europske i međunarodne poslove Michael Spindelegger.
XS
SM
MD
LG