Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova: Jahjaga ne mora privremeno prekidati mandat


Ustavni sud Kosova doneo je odluku danas da predlog o prevremenom prekidu mandata Predsednice Kosova nije u skladu sa Ustavom.

Odluka o mandatu predsednice deo je nekoliko mišljenja koja je Ustavni sud izdao u vezi osam predloženih članova koji se tiču pozicije i uloge predsednice Kosova. Sud smatra da oni umanjuju prava i slobode čoveka garantovana u drugom poglavlju Ustava te da stoga nisu u skladu sa njim.

Komisija za izmjene i dopune Ustava Kosova je zatražila od Ustavnog suda da procijeni ustavnost izmjena i dopuna Ustava u kojem u čijem amandmanu piše da predsjednica Kosova treba da, shodno političkom dogovoru prilikom njenog izbora, podnese ostavku na funkciju predsjednika šest meseci od usvajanja izmena i dopuna Ustava Kosova.

Ustavni sud je, kako se navodi, odluku o petogodišnjem mandatu Jahjage donio imajući u vidu pismo i stav predsjednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija i Jahjage.

Krasnići je u pismu iznio ocjenu da prema Ustavu predsjednik Kosova ima petogodišnji mandat, a Jahjaga da je skraćenje njenog mandata u suprotnosti sa ustavnim rješenjima i korpusom ljudskih prava i sloboda.
XS
SM
MD
LG