Dostupni linkovi

Vesli Klark savetnik premijera Rumunije


Penzionisani američki general Vesli Klark, koji je bio komandant snaga NATO tokom bombardovanja SRJ, biće savetnik rumunskog premijera Viktora Ponte.

On će mu pomagati oko bezbednosnih i ekonomskih pitanja, saopštila je premijerova kancelarija, a javio AFP.

Klark neće biti plaćen za svoje usluge.

On će "ponuditi svoje stručne usluge da bi pomogao rumunskog vladi da izgradi novu strategiju kojom bi bio stimulisan privredni rast i stvorena nova radna mesta", saopštila je Ponteova kancelarija.

Bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat" nedavno je pisao da Klark planira povratak na Kosovo težak više milijardi dolara, i da je Klarkova kanadska firma, koja investira u sektor energetike, "Enviditi" , uputila upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova.

"Enviditi" želi da od dobijenog uglja proizvodi sintetičko gorivo i namerava da investira 5,6 milijardi dolara u narednih šest godina, ukoliko dođe do realizacije posla, naveo je bečki list.

Klarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla da proizvodi do 16 miliona litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve.

Rezeve uglja na čitavom Kosovu se, kako dodaje "Virtšaftsblat", procenjuju na oko 14 miliona tona.

Bivši američki general je oduvek negovao odlične odnose sa vladom kosovskog premijera Hašima Tačija, ukazao je list, dodajući da je ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka sa predstavnicima "Enviditi", ali da je sve dalje u vezi sa licencom u nadležnosti vlade.
XS
SM
MD
LG