Dostupni linkovi

Sastanak naprednjaka, socijalista i URS oko Vlade Srbije


Sastanak lidera koalicija oko Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije i predstavnika Ujedinjenih regiona Srbije o formiranju nove vlade biće održan danas.

Ranije je najavljeno da će budući partneri u vladi napraviti detaljan koalicioni sporazum, a da će koordinator za izradu tog sporazuma biti vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić.

Koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije trebalo bi da u utorak ili sredu naredne nedelje potpišu sporazum o formiranju nove vlade, pišu dva beogradska dnevna lista.

"Politika" i "Večernje novosti" navode da bi ubrzo nakon potpisavanja koalicionog sporazuma naprednjaka, socijalista i URS-a, trebalo da zaseda i republički parlament.

Odmah posle potpisivanja sporazuma, do kraja naredne sedmice, očekuje se i sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi bili izabrani njen predsednik i potpredsednik, a oko 20. jula parlament bi izabrao novu Vladu, piše Politika, pozivajući se na nezvanične informacije.

Prema saznanjima "Večernjih novosti", nova vladajuća većina imaće "promociju 23. jula", kada će u Narodnoj skupštini biti izabran predsednik parlamenta, najverovatnije iz redova naprednjaka.

Novosti dodaju da bi dan kasnije mandatar Dačić predložio zakonodavnom domu ministre, koji bi potom trebalo da polože zakletvu.

Prema pisanju "Večernjih novosti", ovakav plan razrađen je u trouglu SNS-SPS-URS, čiji funkcioneri Jorgovanka Tabaković, Žarko Obradović i Verica Kalanović, užurbano rade na koalicionom ugovoru, koji će sadržati osam poglavlja i u kojem će se osim programskih načela budućeg ministarskog kabineta naći i šema raspodele 15 portfelja.
XS
SM
MD
LG