Dostupni linkovi

Ukinut pritvor Tomislavu Merčepu


Ratnom savjetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991. godine, danas je ukinut pritvor, saopštio je Županijski sud u Zagrebu.

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je pritvor Merčepu zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i neprimjerenih uslova u zatvorskoj bolnici u kojoj je proveo većinu vremena od hapšenja krajem 2010.

Vanraspravno vijeće suda u Zagrebu odlučivalo je o pritvoru pošto je Vrhovni sud ukinuo njegovo ranije rješenje o produženju pritvora i vratio slučaj na novo odlučivanje uz preporuku da o uslovima pritvaranja traže izjašnjavanje Bolnice za osobe lišene slobode.

Zbog moždanog udara koji je imao prije nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smješten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice polovinom 2011. godine dočekao je u banji. Vještačenjem je utvrđeno da je on sposoban za suđenje uz napomenu da tokom procesa mora da bude pod kontrolom ljekara.

Merčep je optužen da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991. godine. Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe, među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Merčep je na početku suđenja 10. februara odbacio krivicu za ratni zločin.
XS
SM
MD
LG