Dostupni linkovi

Ustavni sud:Mandat Jahjage 5 godina


Ustavni sud Kosova je odlučio da je mandat kosovske predsednice Atifete Jahjage pet godina, piše Koha net.

Taj portal prenosi izjavu koju je neimenovani zvaničnik Ustavnog suda dao dnevniku "Epoka e Re" prema kojem je mandat predsednice Jahjaga do 2016. godine.

”Jahjaga ima puni petogodišnji mandat. Ona može da vrši funkciju predsednika Kosova do 2016 godine. Odluku o oviom pitanju Ustavni sud treba da objavi početkom sljedeće nedelje, preciznije u ponedeljak”, rekao je ovaj izvor.

Komisija za izmjene i dopune Ustava Kosova je zatražila od Ustavnog suda da procijeni ustavnost izmjena i dopuna Ustava u kojem u čijem amandmanu piše da predsjednica Kosova treba da, shodno političkom dogovoru prilikom njenog izbora, podnese ostavku na funkciju predsjednika šest meseci od usvajanja izmena i dopuna Ustava Kosova.

Ustavni sud je, kako se navodi, odluku o petogodišnjem mandatu Jahjage donio imajući u vidu pismo i stav predsjednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija i Jahjage.

Krasnići je u pismu iznio ocjenu da prema Ustavu predsjednik Kosova ima petogodišnji mandat, a Jahjaga da je skraćenje njenog mandata u suprotnosti sa ustavnim rješenjima i korpusom ljudskih prava i sloboda.
XS
SM
MD
LG