Dostupni linkovi

Ahmetović: Rekostrukcija BIH vlasti korak unazad u borbi protiv organizovanog kriminala


Ministar sigursnosti BiH Sadik Ahemtović, čiji smjenu danas treba da potvrdi Predstavnički dom parlamenta BiH, smatra da će rekonstrukcijom vlasti u BiH biti načinjen korak unazad, posebno u segmentu borbe protiv organizovanog kriminala.

Ahmetović je, obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH tokom rasprave o odluci o smjeni ministara iz reda SDA, rekao da će nakon rekonstrkucije vlasti organizovani kriminal imati svoju državu.

On smatra da koraci koji se trenutno preduzimaju neće odvesti BiH u EU nego vratiti unazad u borbi protiv organizovanog kriminala, naglašavajući da se lično zalagao za veće budžete agencijama za provođenje zakona u BiH.

"Imam obavezu da kao ministar sigurnosti kažem nekoliko rečenica o stanju bezbjednosti i zašto se pojedini politički interesi vežu za ovu prekompoziciju vlasti u BiH. Veličina organizovanih kriminalinih grupa je tolika u BiH da kontrolišu određene politike", rekao je Ahmetović.

On je dodao da u BiH u policijskim, tužilačkim, sudskim i obavještajnim strukturama ima još poštenih ljudi, ali da su u manjini.

"Većina ih je povezana sa ogranizovanim kriminalnim grupama. Moja greška je što smo okupili nešto malo policajaca i tužilaca koji smo bili odlučili da dođemo do vrha odnosno do ljudi koji vode organizovani kriminal u BiH", rekao je Ahmetović.
XS
SM
MD
LG