Dostupni linkovi

ECB smanjila kamatnu stopu na rekordnih 0,75 odsto


Evropska centralna banka je danas smanjila svoju ključnu, referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, na rekordno nizak nivo od 0,75 procenata, da bi time
podstakla privredu eurozone opterećene krizom zbog prevelikih državnih dugova.

Dok svjetske finansijske vlasti pokušavaju da zaustave usporavanje privrede, kamatnu stopu je prethodno smanjila Centralna banka Kine, a Banka Engleske uvela stimulativne mjere.

Berze su na te vijesti nakratko živnule, uglavnom jer kineski rez nije bio očekivan. Ali dobit nije potrajala jer su investitori zabrinuti zbog obima usporavanja privrede svijeta. Nemački indeks DAKS je porastao za 0,4 odsto, a "Dow futures nije ni reagovao.

Lideri EU su se prošle nedelje dogovorili o novim potezima za jačanje povjerenja tržišta u njihovom zajedničkom bloku. Složili su se da uvedu zajedničkog bankarskog supervizora da spriječi da pružanje pomoći banakama pogorša položaj ionako problematičnih država, a olakšali problematičnim zemljama da dobiju finansijsku pomoć.

Ti koraci su ove nedelje pomogli smirenje finansijskog tržišta koje je očekivalo da ECB pomogne smanjenjem kamatne stope što je ona danas i učinila.

Smanjenje referentne stope za refinansiranje bi moglo da znači jeftinije kredite za banke, preduzeća i građane.
XS
SM
MD
LG