Dostupni linkovi

Na Croatia summitu ne učestvuje Srbija, zbog učešća premijera Kosova


Sedmi Croatia samit, čija je glavna tema izgradnja države i evropska budućnost država regiona, okupiće u petak i subotu u Dubrovniku više premijera, ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika evropskih država, Sjeverne Amerike i južnog Mediterana.

Srbija nije najavila učešće svog predstavnika, iako je pozvana na dvodnevnu konferenciju, rečeno je agenciji Beta u hrvatskom Minstarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Niko od zvaničnika Srbije ni ranijih godina nije učestvovao na Croatia samitu zbog dolaska premijera Kosova Hašima Tačija, čije je učešće najavljeno i na ovom samitu.

Pored hrvatskog državnog vrha, predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i šefice diplomatije Vesne Pusić, na skupu je najavljeno učešće crnogorskog premijera Igora Lukšića, albanskog Sali Beriše, kosovskog Hašima Tačija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Učešće su potvrdili i premijer Mađarske Viktor Orban, Poljske Donald Tusk, Bugarske Bojko Borisov, Rumunije Viktor Pont, Slovačke Robert Fico, kao i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, koji će se večeras u Zagrebu sastati s predsjednikom Hrvatske Josipovićem.

Ovogodišnji samit pod nazivom "Croatia Summit 2012 - Izgradnja države i EU iskustvo", održava se u dubrovačkom hotelu "Palas". Učesnici će razgovarati, između ostalog, o trenutnim političkim, bezbjednosnim i ekonomskim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Evrope i šireg EU susjedstva.
XS
SM
MD
LG