Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Save Babića za zločin u Bratuncu


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Save Babića (1944.) iz Bratunca, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti.

Kako se u optužnici navodi, Savo Babić je u svojstvu komandira Vojne policije u Bratuncu u maju 1992. godine, u okviru široko rasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Bratunac, svojim djelovanjem i propustima planirao, naredio, pokrenuo, počinio, pomagao i podstrekivao krivična djela ratnog zločina, počinjena nad osobama nesrpske nacionalnosti.

Babić se, između ostalog, tereti za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, progon nesrpskog civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, prisilni nestanak osoba, kao i druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, odnosno narušenja zdravlja.

Optuženi se tereti da je svojom službom, također, bio odgovoran u svojstvu nadređenog, za djela koja su počinili njegovi podređeni nad kojima je imao efektivnu kontrolu.

U tri tačke optužnice, optuženi se između ostalog tereti za djelovanje u cilju provođenja sistema hapšenja, zarobljavanja i odvođenja zarobljenih civila sa područja opštine Bratunac u fiskulturnu salu Osnovne škole "Vuk Karadžić" od kojih su mnogi nakon toga bili svakodnevno podvrgnuti ispitivanju, premlaćivanju, mučenju, zlostavljanju i ponižavanjima kao i mentalnom zlostavljanju, živeći u stalnom strahu za svoje živote, kojom prilikom je više desetina osoba ubijeno ili umrlo od posljedica datih uslova, ili im se od tada gubi svaki trag.

Većina posmrtnih ostataka ovih žrtava je identifikovana, ekshumirana iz masovne grobnice na području Blječeva, opština Bratunac.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopštilo je državno tužilaštvo.
XS
SM
MD
LG