Dostupni linkovi

Irački šef diplomatije tvrdi da Al Kaida iz Iraka u Siriji izvodi napade


Irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari izjavio je a pripadnici Al-Kaide iz Iraka prelaze preko granice u Siriju kako bi tamo izvodili terorističke napade.

"Mi imamo pouzdanu informaciju i obavještajne podatke da su pripadnici terorističke mreže Al-Kaida išli u Siriju da pomažu u izvođenju terorističkih napada, izjavio je Zebari na pres-konferenciji u Bagdadu.

On je reako da je Irak ranije upozoravao sirijski režim da ekstremistički militanti prelaze granicu s Irakom kako bi izvodili smrtonosne napade, "ali oni sada idu u suprotnom smjeru".

Činjenica je da ekstremističke grupe igraju važnu ulogu u nasilju koje se trenutno dešava u Siriji, kazao je Zebari.

Drugi razlog zabrinutosti u Iraku zbog sirijskih nemira je taj da bi ekstremističke grupe mogle krenuti prema susjednim zemljama, kazao je Zebari.

Zebarijevi komentari uslijedili su nakon njegovog povratka u Bagdad iz Ženeve, gdje je učestvovao na sastanku o sirijskoj krizi takozvane Akcione grupe, koja uključuje pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a i četiri bliskoistočne zelje.

Zebari je potvrdio dugogodišnju poziciju svoje zemlje prema sirijskom pitanju, koja se temelji na podršci političkim i demokratskim promjenama u nasiljem zahvaćenoj zemlji.

Iračka vlada pod vodstvo šiita održava bliske veze sa Sirijom, čiji je predsjednik Bašar al-Asad pripadnik sekte Alavita, koja je dio šiitske zajednice.
XS
SM
MD
LG