Dostupni linkovi

Kina neće učestvovati na konferenciji Prijatelja Sirije


Kina "trenutno ne planira da učestvuje na konferenciji" Prijatelji Sirije, saopštio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova pred sjutrašnji skup
u Parizu.

Kina je tako krenula koracima Rusije, drugog saveznika Damaska koji je odlučio da neće učestvovati na konferenciji na kojoj će se okupiti više od 100 arapskih i zapadnih zemalja, međunarodnih organizacija i predstavnika sirijske opozicije u pokušaju da okončaju nasilje u Siriji.

Peking je već odbio da učestvuje na dva prethodna skupa Prijatelja Sirije, u februaru i aprilu.

"Međunarodna zajednica trebalo bi da se usredsredi na primenu konsenzusa postignutog na skupu ministara spoljnih poslova o akcionom planu za Siriju" prošle subote u Ženevi, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare portparol ministarstva spoljnih poslova Liu Vejmin.

Sporazum koji je u Ženevi postiglo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN odnosi se na tranziciju i formiranje nove vlade u Damasku u kojoj će biti predstavnici režima i opozicije, bez pominjanja odlaska sa vlasti sirijskog predskednika Bašara al-Asada.

Posle skupa u Ženevi pojavile su se različite interpretacije sporazuma.

Učesnici konferencije Prijatelji Sirije okupiće se sjutra u Parizu kako bi podstakli al-Asadov odlazak sa vlasti i ubedili Rusiju da odustane od svog tradicionalnog saveznika.

Cilj te treće konferencije Prijatelja Sirije je da "pokaže da postoji stotinaka zemalja i organizacija koji podržavaju" to da plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana iz Ženeve o političkoj tranziciji podrazumijeva i odlazak Bašara al-Asada, rekao je
neimenovani zapadni diplomata.

Ipak, Kina je uvek odbijala stav po kojem je Al-Asadova vlada glavni krivac za nasilje u kojem je od marta 2011. poginulo 16.500 ljudi i pođednaku krivicu je pripisivala vlasti i opoziciji.

Kina i Rusija blokirale su usvajanje dve rezolucije UN kojima je osuđen al-Asadov režim.
XS
SM
MD
LG