Dostupni linkovi

Vladajuća kolicija u Rumuniji pokrenula smjenu predsjednika Baseskua


Vladajuća koalicija u Rumuniji pokrenula je proceduru za opoziv šefa države Baseskua, dan nakon što su smenjeni predsjednici oba doma u parlamentu i ograničena ovlašćenja Ustavnog suda.

Poslanici iz vladajuće ljevičarske Liberalno socijalne unije (USL) zatražili su održavanje vanredne sjednice rumunskog parlamenta na kojoj će biti riječi o pokretanju procedure za smjenu šefa države Trajana Baseskua, čija je politička pozicija desno od centra.

Ukoliko parlament prihvati ovu inicijativu, odluka o opozivu predsjednika mora da bude potvrđena na referendumu u roku od 30 dana.

Kabinet ljevičarskog premijera Viktora Ponte je već doneo dekret kojim se zabranjuje Ustavnom sudu da presuđuje o parlamentarnim odlukama čime se olakšava vladajućoj većini da opozove Baseskua.

Savet Evrope je izrazio zabrinutost zbog pokušaja podrivanja nezavisnosti rumunskog Ustavnog suda nakon ove odluke rumunske vlade.

„Saznao sam sa dubokom zabrinutošću za nekoliko pokušaja da se izvrši pritisak na Ustavni sud Rumunije i da se podrije njegova nezavisnot", ističe se u saopštenju predsjednika Venecijanske komisije Savjeta Evrope, Đanija Bukvikija.Sud je zatražio podršku Venecijanske komisije, inače savjetničkog tela za ustavna pitanja, žaleći se na "snažne napade" vlade.

Bukvikio je pozvao Rumuniju da "poštuje u potpunosti svoj Ustav i međunarodne standarde o nezavisnosti sudstva i vladavini zakona".

I Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su izrazili duboku zabrinutost zbog napada na demokratiju u Rumuniji i posebno na nezavisnost pravosuđa.
XS
SM
MD
LG