Dostupni linkovi

Britanski parlament glasa o istragama u bankarstvu


Donji dom britanskog parlamenta treba danas da se izjasni o tome kako će se voditi istraga u bankarskom sektoru pogođenom skandalom u banci Barclays.

Premijer Dejvid Kameron (David Cameron) tražiće od parlamenta odobrenje za plan "brze i odlučne" istrage koja bi bila završena do kraja godine.

Lider opozicionih laburista Ed Miliband rekao je međutim da se zalaže za dužu istragu koju bi predvodio sudija, ali je dodao da bi takva istraga mogla da usledi i nakon one kraće koju zastupa Kameron.

Danas je saopšteno i da je bonitetna agencija Moody's preduzela korake za smanjenje kreditnog rejtinga banke Barclays nakon što je otkriveno da su njeni direktori lažirali podatke o troškovima kredita.

Podacima o cijeni kredita za vrijeme krize 2007. i 2008. godine manipulisala su tri direktora ove banke, uključujući izvršnog direktora Boba Dajmonda (Diamond), kako bi sačuvali ugled banke.

Moody's je saopštio da nije smanjio rejting Barclaysa već je, u svijetlu ostavki u banci, njene perspektive spustio na negativne sa stabilnih.To međutim znači da je smanjenje rejtinga sada izvjesnije.

Agencija je ocijenila da bi ostavke direktora i neizvjesnost oko budućeg poslovanja banke mogli nepovoljno da utiču na vlasnike obveznica.

Direktori Barclaysa su se povukli pošto su prošle nedjelje nadležne američke i britanske agencije kaznile banku sa 435 miliona dolara zbog lažiranja podataka o cijeni zaduživanja na osnovu koje se, uz podatke iz ostalih banaka, kreira ključna kamata Libor.

Britanska vlada je u međuvremenu saopštila da planira zakon kojim bi se odvojilo poslovanje s klijentima od rizičnih aktivnosti investicionog bankarstva, što bi bila strukturna promjena kojoj se Barclays oštro protivi.
XS
SM
MD
LG