Dostupni linkovi

Bucik: Sloveniji prijeti finansijski krah zbog tužbi bh. štediša


Tužbe prevarenih deviznih štediša iz BiH koje su počele stizati na naplatu u Sloveniji mogle bi ugroziti finansijsku stabilnost te zemlje, rekao je za današnji "Dnevni avaz" Franc Bucik, ljubljanski advokat, koji vodi procese prevarenih bh. štediša u Sloveniji.

Naglasio je da će već danas po presudi u korist deviznog štediše iz BiH biti zaplijenjena imovina "Ljubljanske banke", a radi se o presudi iz 2010. godine, koja iznosi 81.118 dolara, s uračunatim kamatama više od 160.000 dolara.

Tako će, kaže, sudski izvršitelji ući u prostorije "Ljubljanske banke" u glavnom gradu Slovenije, na Trgu Republike, i zaplijeniti svu imovinu koju tamo nađu - računare, kancelarijski namještaj, sve što se može iznijeti.

"Ovo je prvi put da će se desiti ovakva zapljena imovine u ime stare devizne štednje, što će Sloveniji nanijeti veliku štetu, bez obzira na to što su oni svu imovinu "Ljubljanske banke" prebacili na "Novu ljubljansku banku", kako bi izbjegli plaćanje", kazao je Bucik.

Ocijenio je da je upravo ovakav razvoj događaja Slovencima već počeo zadavati mnoge probleme, jer ih je prije nekoliko dana napustila i belgijska "KBC banka", koja je bila suvlasnik "Ljubljanske banke".

Posljedica svega, kaže, jeste da će Slovenija morati tražiti evropsku finansijsku pomoć kako bi riješila ove probleme.

Procjenjuje se da je oko 165.000 građana BiH ostalo bez svoje ušteđevine u "Ljubljanskoj banci".
XS
SM
MD
LG