Dostupni linkovi

Riker završava posetu Srbiji



Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Filip Riker danas završava zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje se sreo sa najvišim zvaničnicima. Riker je juče razgovarao sa šefom pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borkom Stefanovićem.

Kako su preneli beogradski mediji, američki diplomata je trebalo da se sastane i sa liderom DS Borisom Tadićem, ali da li je do toga sastanka došlo.

Stefanović i zvaničnik američkog Stejt departmenta složili su se na jučerašnjem sastanku da je neophodno nastaviti dijalog i primeniti do sada postignute sporazume.

Visoki funkcioner Stejt dipartmenta razgovarao je u utorak, prvog dana posete, sa liderima SNS, SPS, URS i LDP-a. On se tog dana na kratko sreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Tom prilikom je, prema rečima Nikolića, potvrđeno da će Srbija sarađivati sa SAD, a da je Stejt dipartment spreman da sarađuje sa svakom vladom koju proglasi Narodna Skupština Srbije.

Američki analitičar Čarls Kapčan kaže da je cilj poseta Filipa Rikera i Filipa Gordona da se stavi do znanja šta su američke preference u politici nove vlade. Riker u Beogradu boravi kao prethodnica pomoćnika šefice američke diplomatije Filipa Gordona, čija se poseta očekuje 8. i 9. jula.
XS
SM
MD
LG