Dostupni linkovi

SDA blokira pokušaj smjene svojih ministara



Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine odlučivat će o zahtjevu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande za smjenu ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića i zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića.

Bevanda je odluku o smjeni ministara obrane i sigurnosti donio 25. lipnja na temelju zahtjeva Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) obrazloženog uspostavom nove vladajuće koalicije iz koje je isključena Stranka demokratske akcije (SDA) čiji su članovi Ibrahimović, Sadiković i Kasumović.

Bevandinu odluku mora potvrditi i Dom naroda koji čini po pet zastupnika iz redova svih triju konstitutivnih naroda. Taj dom pravovaljane odluke može donositi tek ako na sjednici sudjeluju najmanje po tri zastupnika iz redova svakog od triju konstitutivnih naroda.

Unutar bošnjačkog kluba SDA ima tri, a SDP dva zastupnika. Pokušaj smjene izvršne vlasti u BiH neće biti lako provediv jer je Stranka demokratske akcije (SDA) čvrsto odlučila blokirati pokušaj smjene njezinih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ne budu li odluke o smjeni ministara iz SDA provedene tijekom srpnja, nova prilika za to, s obzirom na to da parlament u kolovozu ne radi, bit će tek u rujnu, što opet znači da bi se eventualno imenovanje novih ministara moglo očekivati tek kasno najesen.
XS
SM
MD
LG