Dostupni linkovi

Arafatove lične stvari kontaminirane, sumnja na trovanje


Palestinski predsednik Mahmud Abas spreman je da izadje u susret zahtevima porodice Jasera Arafata koja je tražila autopsiju njegovih posmrtnih ostataka, pošto je jedna švajcarska laboratorija pronašla na ličnim stvarima bivšeg palestinskog lidera visoke nivoe polonijuma.

"Palestinska Samouprava bila je i ostala u potpunosti spremna da saradjuje i obezbedi sve neophodno da bi se utvrdili stvarni uzroci koji su doveli do smrti pokojnog predsednika", navodi se u saopštenju iz Abasovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da "ne postoje verski ili politički razlozi koji bi onemogućili istragu, uključujući i ekshumaciju (Jarafatovih) ostataka kredibilnog nacionalnog medicinskog tela, a po zahtevu i odobrenju njegove porodice".

Iskopavanje posmrtnih ostataka pokojnika kosi se sa muslimanskom tradicijom i moglo bi da dovede do protesta, a sa druge strane, ako bi Abas odbio da dozvoli ekshumaciju, to bi se moglo protumačiti kao njegov pokušaj da blokira istragu, ocenjuje agencija AP.

Oktriće švajcarske laboratorije o pronadjenim visokim nivoima smrtonosnog radioaktivnog izotopa polonijuma podstaklo je spekulacije o uzroku smrti Arafata, koji je umro 11. novembra 2004. u 75. godini u jednoj vojnoj bolnici nedaleko od Pariza.

Arafatova udovica Suha, koja je u to vreme odbila da izda dozvolu za autopsiju njegovih posmrtnih ostataka, promenila je mišljenje posle laboratorijskih otkrića, koja je prva objavila arapska satelitska TV stanica Al-Džazira.

U intervjuu za Al-Džaziru, Suha Arafat nije objasnila zašto je čekala osam godina da lične predmete njenog muža, uključujući i njegovu četkicu za zube i kožni šešir, odnese na analizu.
XS
SM
MD
LG