Dostupni linkovi

Sorensen: Ispunjenje mape puta uslov za napredovanje ka EU



Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen izjavio je danas u Banjaluci da politički lideri u BiH moraju ispuniti "mapu puta" dogovorenu nedavno u Briselu kako bi zemlja napredovala ka članstvu u EU.

Sorensen je rekao da EU ima veoma jasne uslove koje BiH mora ispuniti na evropskom putu, ističući da je jedan od njih primena presude "Sejdić-Finci", odnosno usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Učinite jedan kredibilan napor i aktivnost da se ispuni ovaj uslov i započne ugovorni odnos, odnosno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU", kazao je Sorensen novinarima posle sastanka sa premijerom Republike Srpske (RS) Aleksandrom Džombićem.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori ili zamenici ambasadora 17 zemalja EU.

Sorensen je kazao da domaći političari treba da odgovore da li se, umesto napredovanja ka EU, žele fokusirati na političku debate.

Evropski diplomata zato nije želeo da komentariše postojeću političku krizu u Federaciji BiH, navodeći samo da odgovore na te probleme treba da daju domaći političari.
XS
SM
MD
LG