Dostupni linkovi

Hrvatska: Tužba protiv osam banaka zbog kredita u švajcarcimaNa Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je održano prvo pripremno ročište po kolektivnoj tužbi udruženja "Franak" i "Potrošač" protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostrane promene kamatne stope.

Sudija Radovan Dobronić vratio je tužbu na doradu, odnosno dao je udruženjima rok od 60 dana za dodatno obrazloženje kolektivnog interesa i preciziranje vremenskog razdoblja na koje se tužbeni zahtev odnosi, za svaku od osam banaka posebno.

Kolektivna tužba podignuta je protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste banke, Rajfajzen banke, Hip Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke.

Tužba se, kako su saopštila udruženja, temelji na Zakonu o obaveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača, a njome se traži ukidanje valutne klauzule u "švajcarcima" i dopuštanje valutne klauzule samo u evrima, za koje Hrvatska narodna banka ima mehanizam kontrole.

Uz to se traži i zabrana jednostrane promene kamatne stope.

Tužitelji tvrde da banke nisu pravilno informisale građane o nenamenskim kreditima vezanim za švajcarski franak.

Prema podacima udruženja "Franak" i "Potrošač", u Hrvatskoj ima između 100.000 i 125.000 korisnika kredita vezanih za švajcarski franak, od toga 75.000 građana ima stambene kredite.

S obzirom na "klizanje" franka i promene kamatnih stopa poslednjih godina rate otplate porasle su od 35 do čak 100 odsto.
XS
SM
MD
LG