Dostupni linkovi

Moskva demantuje pregovore o azilu za Asada



Rusija ne razgovara sa SAD o budućnosti sirijskog predsednika Bašara al-Asada, rekao je danas jedan ruski zvaničnik povodom pisanja ruske štampe o pokušajima
Vašingtona da ubedi Moskvu da pruži politički azil sirijskom predsedniku.

"Ne razgovaramo sa SAD o budućnosti sirijskog predsednika", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rabkov ruskoj agenciji Interfaks.

"U više navrata smo ponovili naš stav: sirijski narod treba da odluči o vlasti u Siriji. Predlozi, posebno kad su nametnuti spolja, mogu samo biti štetni", dodao je Rabkov.

Prema današnjem pisanju moskovskog Komersanta, Zapad nastoji da ubedi Rusiju da pruži politički azil sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu pošto je postignut međunarodni sporazum o principima političke tranzicije u Siriji.

Drugi neimenovani izvor rekao je istom listu da Moskva ne podržava lično Asada i da čak smatra da su mu male šanse za ostanak na vlasti.

Jedan zapadni diplomatski izvor nije ni potvrdio ni opovrgao Komersantu informacije o tom predlogu Zapada.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija, kao i Turska i zemlje Arapske lige, dogovorili su se u subotu u Ženevi o principima političke tranzicije u Siriji gde su se protesti protiv Asada pretvorili u oružani sukob.

SAD tumače usvajanje tog sporazuma kao indirektan pristanak Moskve na odlazak Asada, piše Komersant.
XS
SM
MD
LG