Dostupni linkovi

EK: Euleks će i dalje imati ključnu ulogu na KosovuEvropska komisija stavila je danas do znanja da će Euleks i dalje na Kosovu imati ključnu ulogu u pospešivanju vladavine prava, bez obzira na odluku Međunarodne
upravljačke grupe da ukine nadgledanu nezavisnsot Kosova.

Na pitanje novinara da li će odluka Međunarodne upravljačke grupe imati uticaja na delovanje EU i mandat Euleksa na Kosovu, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je da je Kosovo i dalje prioritet EU i da ima jasnu evropsku perspektivu kao i ceo Zapadni Balkan.

Kocijančić je navela da je EU predana rukovodećoj ulozi na Kosovu i pomoći i podršci, posebno preko svog visokog predstavnika i misije vladavine prava Euleks.

Upitana da li to znači da bi mandat Euleksa bio ugrađen i u ustav Kosova, kako tvrde neki mediji, Kocijančić je rekla da će ta zakonska osnova biti u skladu sa kosovskim ustavom i imati podršku u njemu.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo zaključila je 2. jula na sastanku u Beču, da su se stekli uslovi da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u septembru.
XS
SM
MD
LG