Dostupni linkovi

Arafat otrovan polonijumom?Palestinski lider Jaser Arafat, koji je umro 2004. godine, verovatno je otrovan polonijumom, navodi se u studiji koju je naručila televizija "Al džazira".

Istraga koju su sproveli švajcarski naučnici na Univerzitetu u Lozani otkrila je visok nivo polonijuma u Arafatovim ličnim stvarima, uključujući odeću, njegovu tradicionalnu maramu i četkicu za zube.

“Mi smo izmerili neobjašnjivo povećan nivo neprirodnog polonijuma-210 u stvarima Arafatovim, u kojima su bile mrlje bioloških fluida", rekao je šef instituta Fransoa Bošud.

Naučnici kažu da su morali da ekshumiraju Arafatovo telo i istraže njegove kosti i uzorak zemljišta gde je sahranjen da bi dokazali teoriju o trovanju.

Arafatova udovica Suha apelovala je na Palestinsku upravu da pribavi dozvolu za ekshumaciju.

“Ovo je za mene veoma bolan zaključak, ali to sada skida veliki teret sa pleća. Bar sam učinila nešto da objasnim palestinskom narodu, Arapima i muslimanima celog sveta da on nije umro prirodnom smrću, već da je reč o zločinu", rekla je Suha "Al džaziri".

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici 11. novembra 2004. godine i sahranjen je na Zapadnoj obali.

Bilo je glasina da je umro od ciroze jetre, raka, pa čak i side.

Patris Mangan, šef Instituta za pravnu medicinu na Univerzitetu u Lozani, rekao je "Al džaziri" da su naučnici odbacili verziju o Arafatovim smrtonosnim bolestima.

"Nije bilo ciroze jetre, nema tragova raka ni leukemije, kao ni side", rekao je Mangan.

Kako javlja "Al džazira", Arafat je pred smrt naglo gubio na težini, povraćao je i imao dijareju, a sve su to pokazatelji trovanja polonijumom.
XS
SM
MD
LG