Dostupni linkovi

Počinje festival kratke priče "Kikinda short"


Sedmi međunarodni festival kratke priče "Kikinda Short" počinje večeras u bašti kikindske Narodne biblioteke "Jovan Popović", gde će se program odvijati i sutra, a onda se 6. i 7. jula "seli" u Beogradu, gde će nastaviti još dve večeri u Studentskom parku.

Na konferenciji za novinare u sedištu Srpskog PEN centra koordinator Festivala Srđan Papić je predstavio troje od 21 učesnika: Vesnu Tvrtković iz Češke, Zorana Bejkovskog iz Makedonije i Dragoslavu Barzut iz Beograda.

Kako je istakao Papić, ove godine je odlučeno da priče koje će se čitati ne smeju da budu duže od dve strane i ukoliko su gosti napisali duže, moraće da pročitaju samo odlomke, dok će svako imati pravo na 30 strana u budućem zborniku, gde će moći svoj prostor da iskoristi po nahođenju, ili za jedan dugačak ili više kraćih tekstova.

Takođe, on je objasnio da je ove godine naglasak stavljen na gostovanje pisaca iz, uslovno rečeno, "malih jezika", koji su prethodnih godina bili u drugom planu, a većina su bili iz angloameričkog jezičkog područja. Ove godine su oni namerno zaobiđeni, a dolazi samo jedna gošća iz Velsa, koja piše na velškom. Gosti dolaze iz 12 zemalja.

To je bio i razlog što je za zemlju počasnog gosta izabrana Španija, ali s predstavnicima dve autonomne pokrajine, Katalonije i Balearskih ostrva, da bi se čuo katalonski jezik.

Na maternjem jeziku će svoje priče čitati gosti iz Bosne i Hercegovine (Lana Bastašić), Bugarske (Todora Nikolova Radeva, Ivan Dimitrov), Češke (Vesna Tvrtković, Jan Sojka), Hrvatske (Edi Matić) , Španije (Alba Dedeu, Borža Bagunja i Karles el Saura), Makedonije (Zoran Bejkovski), Poljske (Blažej Đikovski), Rumunije (Kozmin Perca - Rumun i Varadi Nađ Pal - Mađar), Slovenije (Uroš Sadek), Švajcarske (Štefani Zurlije, Martin Felder), Velsa (Rejčel Trezise), a publika će prevode priča, na srpskom i engleskom jeziku, moći da prati na platnu.

Ove godine se dužnosti, da odabere gosta iznenađenja, prihvatio pisac-književni kritičar Vladimir Arsenić, koji ima i obavezu da sam napiše jednu priču.

Čitanja će u oba grada počinjati u 21 čas, a nakon toga će koncerte održati bendovi Overrapture (4. jul) i Nasuvo (5. jul) u Kikindi, dok će u Beogradu 6. i 7. jula nakon čitanja u Studentskom parku, biti održani koncerti iznenađenja.

Papić je najavio da će u Beogradu 7. jula u 18 sati, u Kulturnom centru biti održana tribina "Književni festivali - potreba i značaj", na kojoj će učestvovati koordinatori nekih festivala.
XS
SM
MD
LG