Dostupni linkovi

Đilas: Sedam miliona evra za Jeremića je sramotna odluka


Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas nazvao je sramotnom odluku vlade Srbije da odobri sedam miliona dolara za finansiranje kancelarije Vuka Jeremića za vreme njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini UN u Njurorku, zahtevajući da se uredba o tome od 24. maja poništi.

"Odluka vlade da se prihvate zahtevi Vuka Jeremića i da se odobre toliki milioni evra za njegov boravak u Njujorku je sramotna", kazao je Đilas za "Blic".

List navodi da će Srbija za godinu dana predsedavanja Jeremića Generalnoj skupštini UN platiti iz svog budžeta čak sedam miliona dolara, koliko iznosi predračun predstavljen Mirku Cvetkoviću i njegovoj tehničkoj vladi.

Ta informacija je, kako navodi "Blic", uzburkala vrh DS-a.

Đilas je kazao da je s tim stavom upoznao Predsedništvo DS-a i premijera prošlog petka i da je zahtevao da se uredba od 24. maja poništi.

"U zemlji u kojoj nema dovoljno para za najugroženije, u kojoj se inkubatori za bebe kupuju kroz humanitarne akcije, toliko para godišnje potrošiti u Njujorku je sramotno", kaže Đilas.

"Siguran sam da funkciju na koju je izabran Jeremić može da obavlja i sa mesečno manjom platom od one koju je on sebi odredio i da može da se živi u stanu znatno skromnijem od planiranog, koji košta 15.000 dolara mesečno", navodi Đilas.

On kaže da nije siguran ni čemu treba da služe svi ti savetnici koji će Srbiju koštati milione i navodi da u Beogradu penzioneri i trudnice dobijaju toliki novac za godinu dana.

"Očekujem da vlada Jeremiću odobri okvirno isti iznos koji su odobrile UN", rekao je Đilas, na pitanje da li opravdava što su Jeremić i vlada predvideli tako visoke troškove za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.
XS
SM
MD
LG