Dostupni linkovi

Napokon otkrivena Božija čestica?



Potraga duga čak 48 godina, mogla bi, napokon, biti okončana. Naučnici Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) potvrdili su postojanje Higgsovog bozona ili Božije čestice, prenosi Daily Mail.

Službena potvrda trebala bi biti objavljena danas na konferenciji za novinare u Švicarskoj. Tamo će pet vodećih fizičara, uključujući profesora Petera Higgsa po kojem je čestica nazvana, objaviti je li postojanje Higgsovog bozona potvrđeno s 99.99-postotnom sigurnošću, tj. sa sigurnošću od četiri sigme.

Na otkriću Božije čestice paralelno rade dva CERN-ova istraživačka tima, koji svoje pokuse provode u tajnosti jedan od drugog i sada se misli da su oba neovisno došla do istog rezultata. CERN želi da oba tima potvrde postojanje Higgsovog bozona sa sigurnošću od pet sigmi, odnosno 99.99995 posto, što govori o značaju rezultata pokusa s ovom neuhvatljivom česticom.

Božija čestica zapravo je ono što subatomskim česticama daje masu pa je upravo zato fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira. Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle spojiti u atome koji tvore sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.

Ukoliko se na konferenciji za novinare objave očekivani rezultati, ovo bi moglo biti jedno od najvažnijih otkrića današnjice, javljaju agencije.

Konferenciju za medije možete uživo pratiti na ovom linku.
XS
SM
MD
LG