Dostupni linkovi

Sud u Strazburu osudio hapšenje saradnika Timošenkove


Evropski sud za ljudska prava osudio je u utorak kao samovoljno hapšenje Jurija Lucenka, jednog od glavnih saradnika bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja.

Lucenko, bivši ministar unutrašnjih poslova u vladi Timošenkove, uhapšen je u decembru 2010. pod optužbom za proneveru i zloupotrebu položaja, jer je navodno davao neovlašćene bonuse i poklone svom vozaču.

On je u februaru ove godine osuđen na četiri godine zatvora. Evropski sud za ljudska prava presudio je da je hapšenje Lucenka bilo "samovoljno" i naložio Ukrajini da mora da mu isplati 15.000 evra odštete. Današnja odluka nije konačna, a na nju u roku od tri meseca može da se uputi žalba Velikoj komori tog suda u Strazburu.

Zapad je osudio proces protiv Timošenkove, Lucenka i drugih visokih političara kao pokušaj predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da neutrališe političke protivnike pred parlamentarne izbore zakazane za oktobar.

Julija Timošenko je u oktobru 2011. osuđena zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora s Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija. Ona poriče sve optužbe.
XS
SM
MD
LG