Dostupni linkovi

Pakistan otvara put snabdevanja NATO ka Avganistanu


Američka državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je u utorak da će Pakistan ponovo otvoriti kanale snabdevanja NATO-a prema Avganistanu, zatvorene u novembru prošle godine posle akcije međunarodnih snaga u kojoj je ubijeno 24 pakistanskih vojnika.

Međunarodne snage u Avganistanu često bombarduju položaje u Pakistanu na granici dve zemlje, jer smatraju da se u tom području nalaze uporišta ekstremista, ali se desi da greškom pogode civile ili pakistansku vojsku zbog čega je Islamabad više puta protestvovao.

Hilari Klinton je izrazila žaljenje zbog pogibije pakistanskih vojnika. Klinton je u saopštenju navela da je u utorak razgovarala sa svojom pakistanskom koleginicom Hinom Rabani Kar i da ju je ona obavestila da će biti ponovo otvorene linije snabdevanja trupa u Avganistanu.

Islamabad je tražio, da bi ponovo otvorio te puteve, zvanična izvinjenja Vašingtona zbog te greške, kao i podizanje tarifa za prolaz kamiona preko njegove teritorije.

"Ja sam ponovila moje duboko žaljenje zbog tragičnog incidenta u Salali prošlog novembra. Izrazila sam duboko žaljenje porodicama pakistanskih vojnika koji su izgubili život", navela je Hilari Klinton u saopštenju.
XS
SM
MD
LG