Dostupni linkovi

Kambodža: Od nepoznate bolesti umrlo 60 dece


Nepoznata bolest usmrtila je u protekla tri meseca 60 dece u Kambodži, saopštila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i precizirala da u saradnji sa lokalnim zdravstvenim vlastima istražuje tu "zabrinjavajuću" činjenicu.

"SZO je dobila je informaciju da broj umrlih iznosi 60 i da su sve žrtve deca mlađa od sedam godina", kazao je ekspert za javno zdravlje u SZO Nima Asgari i dodao da je prvi smrtni slučaj zabeležen u aprilu.

Samo jedno dete koje se razbolelo od nepoznate bolesti je preživelo. SZO i ministarstvo zdravlja Kambodže pokušavaju "da utvrde uzrok bolesti i putanju njenog širenja", dodao je.

Lekari u ovom trenutku ne raspolažu preciznom dijagnostikom oboljenja, a kod neke dece simptomi su bili visoka temperatura, bolovi u predelu grudi i "neurološki simptomi".

"SZO je uvek zabrinuta kada je reč o bolesti sa smrtnim ishodom kod toliko velikog broja dece", dodao je Asgari.

Deca koja su preminula od nepoznate bolesti živela su u Pnom Penu i turističkom mestu Siean Ream na severu Kambodže. Do sada nije zabeležen nijedan slučaj zaraze među pacijentima i zaposlenima u bolnicama koji su bili u kontaktu sa žrtvama.
XS
SM
MD
LG