Dostupni linkovi

Službenici Međunarodnog krivičnog suda iz Libije stigli u Holandiju


Četvoro službenika Međunarodnog krivičnog suda (ICC) napustili su Libiju istog dana kada su oslobođeni nakon četiri sedmice pritvora pod optužbom za špijuniranje.

Oni su doputovali u Holandiju u ponedjeljak kasno navečer, saopćio je ICC.

Njihovo oslobađanje uslijedilo je tokom posjete Libiji predsjednika ICC-ja Sang-Hyun Songa.

Tim međunarodnog suda optužen je za špijuniranje dok je obilazio Saifa al-Islama Gadafija, sina svrgnutog libijskog čelnika Muamara Gadafija u gradu Zintanu.

ICC je optužio Saifa al-Islama za zločine protiv čovječnosti, ali libijske vlasti insistiraju da mu se treba suditi pred libijskim sudom.

Tim ICC-ja napustio je zemlju u italijanskom vojnom avionu nakon dvodnevne vožnje iz Zintana, javlja dopisnik BBC-ja iz Tripolija Rana Jawad.

Oni bi se ipak trebali pojaviti pred sudom u Tripoliju 23. jula radi izricanja konačne presude u njihovom slučaju, saopćio je za BBC visoki zvaničnik ureda libijskog državnog tužioca.

"Očekujemo da se oni vrate radi prisustvovanja ročištu, ali ako se ne vrate presuda će biti izrečena u odsustvu", kazao je zvaničnik.

Tokom konferencije za novinare u Zintanu, planinskom gradu zapadno od Tripolija, Song je uputio izvinjenje libijskim vlastima zbog "poteškoća" izazvanih misijom suda u Libiji.
XS
SM
MD
LG