Dostupni linkovi

Mediji: Za predsedavanje Jeremića UN-om Srbija plaća 7,5 miliona evra


Srbija će morati da izdvoji 7,5 miliona evra za jednogodišnje predsedavanje Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN, piše "Blic" u izdanju od utorka.

Tehnička vlada odlazećeg premijera Mirka Cvetkovića prošlog četvrtka odobrila je iz budžetske rezerve tri miliona dolara za ovu godinu predsedavanja Generalnom skupštinom.

Izvori "Blica" iz Vlade navode da je Jeremić, bez konsultacija s premijerom, "svoje kolege praktično doveo pored svršen čin odlukom da u Njujorku organizuje kancelariju od 20-tak članova u kojima ima i zvučnih imena poput bivših ministara spoljnih poslova Španije i Italije (Miguela Angela) Moratinosa i (Franka) Fratinija".

Vlada Srbije je, po pisanju "Blica", u četvrtak donela i uredbu kojom je osnovala Kancelariju za praćenje poslova predsedavanja Generalnom skupštinom, iako Ministarstvo spoljnih poslova ima direkciju za UN u kojoj radi 20 ljudi.

Izvor iz Vlade kaže za Blic da UN godišnje izdvajaju za kancelariju predsavajućeg 300.000 evra. To pokriva troškove vozača, sekretarice i portparola koji moraju biti iz UN, dok ostale troškove plaća zemlja iz koje je predsedavajući.

"Večernje novosti" pišu da je za direktorku Kancelarije za praćenje poslova predsedavanja Generalnom skupštinom UN postavljena Aleksandra Radosavljević, savetnica ministra Jeremića.
XS
SM
MD
LG