Dostupni linkovi

MANS podneo prijave protiv Đukanovića, Lukšića i Žugića


Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) optužila je u ponedeljak bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, sadašnjeg predsednika Vlade Igora Lukšića i guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića da su zloupotrebili su funkcije jer su Prvoj banci obezbedili kreditnu podršku, nanevši tako štetu državi.

Organizacija MANS je protiv te trojice podnela krivičnu prijavu u kojoj se, pored ostalog, navodi da su sva trojica sadašnjih i bivših funkcionera u tom procesu pribavili ličnu korist, prenosi Beta.

Đukanovića, Lukšića i Žugića MANS krivi za odluke koje su doneli ili podržali dok su bili na drugim funkcijama, Đukanović kao premijer, Lukšić kao ministar finansija, a Žugić kao član uprave Prve banke.

Suvlasnik Prve banke je inače Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića koji i sam ima deo akcija u toj banci. Kako se navodi, krivična odgovornost Đukanovića, Lukšića i Žugića vezana je za donosenje Zakona o merama za zaštitu bankarskog sistema u oktobru 2008. godine, kojim je omogućena nezakonita kreditna podrška Prvoj banci.

Prema obražložneju MANS-a, taj zakon je donela vlada Crne Gore, kada je na njenom čelu bio Đukanović. Lukšić je kao miinistar finansija doneo pravilnik o postupku davanja garancija i obezbeđivanja kreditne podrške bankama, a Žugić je kao član Odbora direktora Prve banke tada tražio kredit od 44 miliona evra za tu banku. Kredit Prvoj banci je odobren iako, kako se navodi, nije bilo garancija za tu vrstu podrške, zbog čega se sva trojica - Đukanović, Lukšić i Žugić smatraju odgovornim.
XS
SM
MD
LG