Dostupni linkovi

Islamisti u Maliju nastavili uništavanje grobnica



Radikalna islamska grupa na severu severu Malija, uprkos osudi iz medjunarodne zajednice i vlade te države, nastavila je uništavanje grobnica muslimanskih svetaca koje se nalaze pod zaštitom Uneska.

Islamisti iz grupe Ansar Dine, koja je povezana s Al Kaidom, počeli su u subotu uništavanje više mauzoleja muslimanskih svetaca u Timbuktuu, navodeći da deluju u znak odmazde zbog odluke Uneska da uvrsti taj grad u ugroženu svetsku baštinu.

Spomenike su uništavali sekirama i ašovima, kao i automatskim oružjem, uz obrzaloženje da grobnice islamskih svetaca predstavljaju idolatriju.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) zatražila je da se pod hitno prekine uništavanje grobnica svetaca, dok je tužlac Medjunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda u Senegalu rekao da uništavanje grobnica može da se okarakteriše kao "mogući ratni zločin".

Portparol Ansar Dinea rekao je u telefonskoj izjavi agenciji AP da oni ne priznaju ni Ujedinjene nacije ni sud u Hagu već jedino "šerijatski sud".

"Uništavaje je božanski nalog. Naš prorok je rekao da uvek kada neko napravi nešto na grobu, to treba sravniti sa zemljom. Moramo ovo da uradimo da buduće generacije ne budu zbunjene i počnu da obožavaju svece kao da su božanstva", rekao je on.

Islamski pobunjenici su iskoristili puč u prestonici u martu i zauzeli teritorije na severu.

Unesko je u četvrtak doneo odluku da uvrsti Timbuktu u ugroženu svetsku baštinu iz strahovanja da bi mogla da stradaju "izuzetna arhitektonska čuda" u tom gradu koji je pod vlašću islamista od kraja marta.

Grad Tibuktu, poznat i kao "grad 333 sveca", osnovali su Tuarezi u 11. i 12. veku i predstavlja veliki intelektualni islamski centar poznat po svojoj posebnoj arhitekturi.
XS
SM
MD
LG