Dostupni linkovi

Zatraženo oduzimanje imovine osuđenog za zločin u Lovasu



Tužilaštvo Srbije za ratne zločine danas je zatražilo privremeno oduzimanje imovine od Ljubana Devetaka, osuđenog zbog ratnog zločina u Lovasu, zbog osnovane sumnje da je imovina u njegovom vlasništvu stečena iz ratnog zločina.

Iz finansijske istrage sprovedene tokom 2010. godine, proizilazi osnovana sumnja da je imovina u očiglednoj nesrazmeri sa Devetakovim zakonitim prihodima, te da prelazi iznos od 1.500.000 dinara

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević naredio je septembra 2010. godine pokretanje finansijske istrage protiv trojice optuženih za ratni zločin u Lovasu, tokom koje je utvrđeno da su optuženi od zarobljenih civila oduzeli novac, zlatni nakit i druge dragocenosti.

Protiv Devetaka je 26. juna okončan prvostepeni postupak u kojem je, u svojstvu komandanta civilno-vojne vlasti i kao rukovodilac seoske zadruge, prvooptužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu oktobra 1991. godine i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Tokom ovog postupka, u kojem je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", osuđeno na ukupno 128 godina zatvora utvrđeno je da su oni, od napada na Lovas 10.10.1991. godine, pa u narednih nekoliko dana, odgovorni za smrt 44 osobe.

Zahtevi za pokretanje finansijske istrage podneti su do danas u 8 predmeta ratnih zločina protiv ukupno 61 osobe.
XS
SM
MD
LG