Dostupni linkovi

Kacin: Dačiću treba dati šansu



Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan i član frakcije evropskih liberala Jelko Kacin izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da mandataru za sastav nove vlade Srbije Ivici Dačiću treba dati šansu.

On je, kako je kazao Kacin, u prošlom mandatu pokazao da je operativan političar, dokazao se u procesu vizne liberalizacije.

"Sve zavisi od toga koliko će on kod glavnih i ostalih partnera imati manevarskog prostor, te koliko će imati upornosti da se dokaže na nekim drugim prioritetima. U vreme finansijske i ekonomske krize postoje novi i drugačiji izazovi. Donedavna vladajuća koalicija je izgubila na izborima jer nije bila sposobna da adekvatno odgovori na potrebe ovog ekonomskog i finansijskog trenutka. Zato Dačiću treba dati šansu da eventualno formira koaliciju i vladu, treba mu, isto tako, dati 100 dana da se ta vlada dokaže. Ja ne bih želeo u svoje, a još manje u ime institucije u kojoj radim, dakle, Evropskog parlamenta, bilo šta nametati ili sumnjati u njegovu dobronamernost", kazao je Kacin za AA.

Kacin napominje da Srbija, pre svega, zaslužuje vladu.

Pošto, istakao je on, levi centar nije bio uspešan, priliku je sada dobio desni centar. Zato je potrebno sačekati i videti "kako ce se iz toga svega izvući".

Na pitanje da li bi balkanski region mogao trpeti posledice Dačićevim izborom za premijera, a zbog njegovih poznatih stavova i političke prošlosti, Kacin odgovara da se "završilo predizborno vreme".

"Nastupa vreme u kojem treba ocene treba davati na osnovu promena i događaja, a ne izjava. Od izjava se ne može živeti. Treba raditi”.
XS
SM
MD
LG