Dostupni linkovi

Everers: Popis se mora dobro pripremiti



Direktor EVROSTAT-a Piter Everers izjavio je danas da je popis stanovništva zahtevan tehnički proces za koji su potrebne dobre pripreme i nema puno prostora za greške s obzirom na to da je reč o veoma skupom procesu.

Everers je istakao da je BiH još u ranoj fazi ovog procesa, podsetivši na Memorandum o razumevanju potpisan u aprilu između Saveta Evrope, Evropske komisije i Saveta ministara BiH, a kojim se reguliše monitoring priprema za popis, što je veoma bitno za verodostojnost rezultata.

On je najavio da će posmatracka misija, koja će imati od 40 do 60 članova, više puta posetiti BiH i sa onima koji su u BiH zaduženi za ovaj proces podneti izvještaj.

On je, na konferenciji za novinare u Sarajevu, napomenuo da se proces pripreme za popis stanovništva sastoji od nekoliko faza, od kojih je prva tehnička priprema tokom koje se izrađuje upitnik, uputstva i mnogi drugi dokumenti.

Everers kaže da sledi testna faza, te probni, pilot popis, gde ima prostora za manja prilagođavanja.

Everers je napomenuo da je ministru finansija BiH Nikoli Špiriću prilikom današnjeg razgovora preneo da upitnik mora biti finaliziran u narednih nekoliko sedmica.

On je porucio da sva logistika i detalji moraju biti organizovani i uspostavljeni, odnosno da se moraju uraditi u septembru, pre probnog popisa.

"Četvrta preporuka odnosi se na dobre mape. Sve mora biti dobro označeno da bi se dobro organizovao rad na terenu", naglašava direktor EVROSTAT-a.

Broj popisivača, navodi, biće poznat nakon novembra i, prema sadašnjim procenama, potrebno je oko 20.000 popisivaca.

"Prema procenama, popis stanovništva, koje treba gledati kao vrstu investicije, koštaće od četiri do pet miliona KM, odnosno dva do tri evra po stanovniku", rekao je Everers.
XS
SM
MD
LG