Dostupni linkovi

PZP: Povlačenje Roćena predizborni manevar



Opozicioni Pokret za promene (PZP) ocenio je danas da najava povlačenja crnogorskog ministra inostranih poslova Milana Roćena sa te dužnosti predstavlja "predizborni manevar" kojim se želi dobiti naklonost Berlina i Brisela.

PZP u reagovanju na odluku šefa diplomatije o povlačenju navodi da je takav potez "desne ruke šefa režima" Mila Đukanovića "privremenog karaktera", i procenjuje da će se Roćen, nakon jesenjih izbora, vratiti na čelo vlade.

Roćen je saopštio danas da se povlači sa dužnosti šefa diplomatije, samo par dana pošto je Evropska unija (EU) otvorila pregovore o članstvu sa Crnom Gorom.

Roćen se u izjavi medijima pohvalio uspesima na spoljnopolitičkom planu i ocenio da je njegov šestogodišnji mandat na čelu crnogorske diplomatije obeležio "uspeh do uspeha".

Nije detaljisao o motivima povlačenja, niti je saopštio kakav će biti njegov budući politički angažman.

U PZP-u smatraju da se "ovim manevrom želi relaksirati vlada Igora Lukšića, kako bi povratila nemačku naklonost tokom predizbornog perioda".

PZP je katergorična u stavu da Roćen važi za "ruskog čoveka" i za "glavnu prepreku svim nemačkim inicijativama unutar vlade".

Milan Roćen je na funkciji šefa diplomatije od sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Pre toga godinama je bio glavni politički savetnik Mila Đukanovića, kada je ovaj obavljao dužnost predsednika države i vlade.
XS
SM
MD
LG