Dostupni linkovi

Bukurešt i Zagreb za pridruživanje zemalja regiona EU



Predsednici Rumunije i Hrvatske Trajan Basesku i Ivo Josipović razgovarali su danas u Bukureštu o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju ekonomske saradnje, i o podršci pridruživanju zemalja regiona, uključujući Srbiju, Evropskoj uniji.

Basesku je rekao da je Rumunija prošle sedmice ratifikovala Sporazum na osnovu kojeg će se Hrvatska 1. jula pridružiti Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, rumunsko-hrvatska saradnja bi trebalo da "pruži impuls ostalim zemljama regiona na putu ka Evropskoj uniji i NATO".

Basesku je rekao je da nakon otvaranja pregovora Crne Gore sa EU, očekuje i da "Srbija sredi svoje probleme" i počne pregovore sa EU.

Dvojica predsednika razgovarali su i o politici Evropske unije, u vezi sa čime je Basesku izjavio da se Rumunija protivi "Evropi u dve brzine, sa jednim pravilima za evro zonu i sa drugim pravilima van evro zone".

Josipović je rekao da je i za Hrvatsku "strateški interes da svi susedi iz zone jugoistočne Evrope uđu u EU, kako bi ta zona postala zona sigurnosti i saradnje".

Josipović je ukazao na značaj sutrašnjeg ekonomskog foruma, na kojem će privrednici razmotriti prioritete ekonomske i trgovinske saradnje, jer su dosadašnji rezultati skromni - godišnja trgovinska razmena između dve zemlje iznosi oko 300 miliona evra.
XS
SM
MD
LG