Dostupni linkovi

Francuska mora da smanji budžetski deficit



Francuska vlada će morati da štedi ako želi da ispuni zacrtane ciljeve za smanjenje budžetskog deficita, upozorila je danas francuska Agencija za računovodstvo posle revizije javnih finansija, sprovedene na zahtev vlade.

Prema navodima agencija, vlada će morati ove godine da pronađe između šest do deset milijardi evra u obliku novih fiskalnih prihoda ili ušteda javne potrošnje da bi ispunila obaveze preuzete pred svojim evropskim partnerima da smanji svoj budzetski deficit na 4,5 odsto od bruto društvenog proizvoda umesto 5,2 odsto 2011. godine.

Za 2013. godinu biće potrebno mnogo više, 33 milijardi evra, upozorava Agencija, i ističe da je i to procena uz uslov da privredni rast bude jedan odsto, što nije uopšte izvesno.

Iduća, 2013. godina biće presudna i od savladavanja javnih finansija te godine zavisiće da li će se uspostaviti budžetska ravnoteža koju je obećao socijalistički predsednik Fransoa Oland.

Francuska vlada zacrtala je da budžetski deficit ove godine bude 4,4 odsto od BDP-a, i da bude izbalansiran do 2017. gdine.

Međutim, očekuje se da će privredni rast ove godine biti samo 0,4 odsto, što je niže nego ranije predviđeno i što ostavlja vladi malo manevarskog prostora.

Vlada već planira povećanje poreza, uključujući i porez od 75 odsto na dohodak onih koji zarađuju više od milion evra godišnje, kao i nove namete bankama i naftnim kompanijama. Revidirani budžet biće predstavljen ove nedelje.

Agencija je upozorila da je francuski deficit koji je iznosio 5,2 odsto od BDP-a u 2011. godni i dalje iznad proseka u evrozoni, koja broji 17 zemalja, i preti kredibilitetu Francuske na finansijskim tržištima.

Francuski predsednik Fransoa Oland koji je obećao da neće biti donošene samo mere štednje već i da će raditi na privrednom rastu, takođe je obećao da će smanjiti veliki francuski dug.

Vladajući socijalisti optužuju vladu bivšeg predsednika Nikole Sarkozija da je ublažavala izveštaje o ekonomskoj slabosti Francuske uoči izbora.
XS
SM
MD
LG