Dostupni linkovi

J. Kosor sutra svedoči u procesu protiv Sanadera i HDZ-a



Bivši glavni sekretar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić rekao je danas u nastavku suđenja bivšem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu da je po
izbijanju afere Fimi-medija tužilaštvu predao dva miliona kuna (266.000 evra) i 300.000 evra koji nisu bili uknjiženi u stranačkim poslovnim knjigama.

Ivo Sanader i još deset fizičkih i pravnih osoba, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstava preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva miliona kod Sanadera.

Bačić je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu rekao da predsedništvo stranke u vreme kada je na čelu HDZ-a bio Sanader nije raspravljalo o finansiranju.

Bivši premijer, s druge strane, u svojoj odbrani tvrdi da je sve odluke o finansijama donosilo predsedništvo stranke.

Za sutra je najavljeno svedočenje Sanaderove nasledice na mestu predsednice HDZ-a i premijera Hrvatske Jadranke Kosor, koja je bila jedan od njegovih najbližih saradnika.

Prema pisanju hrvatskih medija, ona je u iskazu istražiteljima rekla da predsedništvo stranke dok je Sanader bio na čelu HDZ-a nije raspravljalo o finansiranju.

Jadranka Kosor nedavno je izgubila na stranačkim izborima u trci za predsednika stranke.
XS
SM
MD
LG