Dostupni linkovi

Hrvatska obalska straža prebacuje imigrante u Dubrovnik


Hrvatska Obalna straža učestvuje u spasavanju 65 ilegalnih imigranata iz Somalije, Egipta, Sirije i Avganistana koji se nalaze na motornoj jedrilici nepoznate nacionalne
pripadnosti, u zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu južno od ostrva Mljet.

Poslije pregovora s posadom jedrilice Maria Drink, Obalska straža jutros je dobila saglasnost posade da se jedrilica otegli u međunarodnu putničku luku Gruž u Dubrovniku, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Na državnoj granici Hrvatske dočekaće ih brod Pomorske policije MUP-a. On će osiguravati jedrilicu do uplovljenja u luku Gruž gdje će imigranti biti predati hrvatskim nadležnim službama.

Zbog kvara na motoru motorna jedrilica već dva dana pluta po moru, a poziv za pomoć posada je uputila u nedelju poslijepodne rekavši da se na brodu nalazi 65 imigranata od kojih je dvoje u teškom stanju.

Jedrilica je pod nepoznatom zastavom plovila iz Grčke prema Italiji.

Po dolasku do jedrilice, posada Obalne straže Hrvatske nije mogla da utvrdi ko je zapovjednik, jer niko od prisutnih nije želio da se izjasni.

Budući da se jedrilica nalazi u međunarodnim vodama, pripadnici Obalne straže nisu mogli da postupaju bez dovole zapovjednika jedrilice.

Imigrantima je podijeljena voda i hrana, a ljekar iz pomorske baze Split, koji se nalazi na brodu Obalske straže "Hrvatska Kostajnica", isporučio im je lijekove.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, posada je jutros potvrdila da su isporučeni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade.

Motornu jedrilicu tegli brod za održavanje, ali s obzirom da on nije pogodan za takve operacije, presrešće ih spasilački brod Obalske straže "Faust Vrančić" koji će preuzeti jedirilicu.

Rano jutros Obalske straža je u područje upuctila i avion kako bi se utvrdilo stanje na jedrilici.
XS
SM
MD
LG