Dostupni linkovi

SIPA provjerva imovinu čelnika Uprave za indirektno oporezivanje


Imovinski kartoni zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podložni su internim, ali i eksternim provjerama koje se vrše na zahtjev agencija za bezbjednost, izjavio je danas Srni portparol UIO Ratko Kovačević.

On je naveo da zaposleni u ovoj upravi početkom svake godine dostave u imovinski karton, stanje svoje i imovine članova porodice što je podložno provjerama."Desi se da te provjere uradi kontrolno tijelo koja se formira unutar UIO ili neka spoljne za to nadležna institucija", rekao je Kovačević.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zatražila je od UIO uvid u imovinske kartone oko deset lica, uglavnom aktuelnih i bivših rukovodilaca Uprave, objavile su "Nezavisne novine".

Izvor lista tvrdi da su među njima i Dinko Ćorluka, aktuelni pomoćnik direktora Sektora za poreze UIO, Kemal Čaušević, bivši direktor te institucije, te Ibrahim Kelić, šef Odsjeka za kontrolu velikih poreznih obveznika UIO.

SIPA je, između ostalih, tražila i uvid u dokumentaciju o imovini bivšeg dugogodišnjeg inspektora UIO BiH Obrada Petrovića, nekadašnjeg šefa Grupe za obradu poreskih prijava u banjalučkom Regionalnom centru UIO BiH Gorana Glamočanina, te Ivane Drakulić, bivše poslovne saradnice otpuštenog Petrovića, koja i dalje radi u UIO BiH.

Njihova imovina predmet je istrage jer SIPA provjerava na koji način je stečena, nezvanično saznaju "Nezavisne". Riječ je, uglavnom o licima koja se spominju u slučaju sumnjivih milionskih isplata PDV-a Firmi "MB Kekerović" iz Trna, kod Laktaša.
XS
SM
MD
LG