Dostupni linkovi

Ubijena tri pripadnika ISAF-a u Afganistanu


Međunarodne NATO-ove snage u Afganistanu (Isaf) saopćile su u ponedjeljak da su ubijena tri njihova pripadnika u novom napadu koji je izveo čovjek u afganistanskoj policijskoj uniformi na jugu ove zemlje.

Bilans ubijenih NATO-ovih vojnika koje su ubili njihovi afganistanski saveznici ili pobunjenici infiltrirani u 18 napada iznosi 26, zabrinjavajući niz napada u dvije i po godine od kraja povlačenja koje su planirale Isaf-ove borbene grupe.

U toku je istraga o ovom incidentu koji se dogodio u nedjelju oko 12.30 sati, saopćio je Isaf, koji, kao i obično, odbija dati podatke o nacionalnosti žrtava.

Napad se dogodio u okrugu Sangin pokrajine Helmand, uporišta talibanske pobune, gdje su raspoređeni britanski i američki vojnici Isaf-a, saopćilo je nekoliko afganistanskih zvaničnika.

Napadač, koji je nosio uniformu Državnog civilnog reda afganistanske policije ANCOP, elitne jedinice, pucao je u tri Isaf-ova pripadnika, navedeno je u Isaf-ovom saopćenju.

Prema riječima glasnogovornika međunarodnih snaga, kojega je kontaktirao AFP, napadač je ozlijeđen, uhvaćen i zatvoren nakon napada. Incident se nije dogodio u vojnoj bazi Isaf-a, naveo je isti izvor.

Istraga, rekao je ovaj glasnogovornik, još ne omogućava da se odredi da je ovaj čovjek zaista pripadao ONCPA-u ili je u pitanju pobunjenik obučen u policijsku odjeću.
XS
SM
MD
LG