Dostupni linkovi

Sirijska opozicija na sastanku u Kairu o ostavci Asada


Na inicijativu Arapske lige u glavnom gradu Egipta, Kairu, danas i sutra biće održana proširena konferencija sirijske opozicije koja se zalaže za svrgavanje predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Kako izveštava RIA Novosti, na konferenciji će učestvovati približno 250 predstavnika različitih opozicionih grupa i nezavisni aktivisti.

Između ostalog, navodi ruska agencija, na konferenciji će biti predstavljeni sirijska Muslimanska braća, Sirijski nacionalni savet i Nacionalni koordinacioni komitet.

Predviđeno je da po završetku skupa bude usvojen nacionalni pakt, koji treba da odražava zajedničko viđenje budućnosti Sirije, između ostalog budućeg ustava, kao i dokument koji će se odnositi na rešavanje unutarsirijskih problema.

Nacrt dokumenta koji su objavili arapski mediji, predviđa pre svega ostavku Asada i odgovornost za sve koji su umešani u ubistvo civila.

Te zadatke, prema nacrtu dokumenta, treba da realizuju Sirijci, pri čemu je potrebna pomoć međunarodne zajednice u "zaštiti jedinstva, suvereniteta i stabilnosti Sirije", koja će se ostvarivati pod okriljem UN i Lige a na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN.

Opozicionari su, pritom, spremni da daju šansu i zajedničkom izaslaniku UN i Lige Kofiju Ananu, ali realizacija njegovog plana za Siriju treba da ima "obavezujući karakter".

Opozicione snage, takođe, će pozvati na podršku sirijskih revolucionara u borbi protiv Asadove vlade "svim raspoloživim sredstvima".

RIA Novosti podseća da je generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi ranije rekao da na konferenciji neće biti razmatrano pitanje naoružavanja protivnika Asadovog režima.

Prema nacrtu plana opozicionara, posle ostavke Asada treba da usledi ostavka vlade i potom raspuštanje parlamenta, posle čega bi trebalo formirati privremenu vladu uz učešće opozicionih i revolucionarnih snaga, kao i predstavnika aktuelne vlasti ali onih koji nisu "okrvavili ruke" i učestvovali u korupciji.

Predlaže se potpisivanje sporazuma predstavnika vojske i snaga bezbednosti Sirije, s jedne, i takozane Slobodne sirijske armije i naoružane opozicije, s druge strane, koji treba da predviđa prekid vatre, povratak vojnika u kasarne i osiguranje bezbednosti u zemlji.
XS
SM
MD
LG