Dostupni linkovi

Turska poslala borbene avione na granicu sa Sirijom


Turska vojska je danas saopštila da je na granicu sa Sirijom poslala borbene avione, pošto su sirijski helikopteri leteli suviše blizu granice dve zemlje.

Šest aviona F-16 poslato je u subotu pošto su u pograničnoj oblasti helikopteri leteli u najmanje tri navrata, približivši se granici Turske na 6,5 kilometara.

U saopštenju se navodi da helikopteri nisu narušili turski vazdušni prostor, preneo je BBC.

Turska je duž granice sa Sirijom ove sedmice rasporedila protivavionske topove i drugu artiljeriju, nekoliko dana po obaranju jednog turskog vojnog aviona kod granice Sirije, 22. juna, što je pojačalo napetost između dve zemlje.

Jedan sirijski ministar je izjavio su snage njegove zemlje oborile turski avion jer su ga možda pogrešno identifikovale kao izraelski.

Turska je upozorila da će približavanje sirijske vojske granici smatrati direktnom pretnjom.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se turski vojni avion F-4 Fantom nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru 22. juna kada su ga oborile sirijske snage, i time je demantovao pisanje američkog lista "Vol strit džornal" da je bio u sirijskom prostoru.

Ergodan je dao izjavu na sastanku svoje partije, navodeći da je izveštaj lista "nesrećno objavljena priča koja nije istinita", javio je AFP.

List je u subotnjem broju objavio, citirajući neimenovan izvor iz američke obaveštajne službe, da je turski avion "najverovatnije oborila sirijska protiavvionska odbrana sa zemlje, dok se letelica nalazila unutar sirijskog vazdušnog prostora".

Turska je nekoliko puta saopštila da je njen avion oboren bez upozorenja u međunarodnom prostoru, priznajući da je Fantom F-4 greškom, na kratko bio u sirijskom prostoru, nakon čega ga je napustio.

Ankara je više puta osuđivala nasilno slamanje demonstracija u Siriji, odakle je od početka sukoba u martu prošle godine u Tursku izbeglo više od 30.000 Sirijaca.
XS
SM
MD
LG