Dostupni linkovi

Vlada RS odobrila dodatnih dva miliona maraka za Andrićgrad


Za realizaciju druge faze izgradnje „Andrićgrada“ u Višegradu sredstva u iznosu od dva miliona maraka osigurana su preko Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, javlja agencija FENA.

I prva faza ovog projekta je odlukom Vlade RS-a podržana s nešto više od 4,4 miliona maraka, putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave.

Nakon godinu dana od početka izgradnje „Andrićgrada“, Komisija za praćenje dinamike realizacije projekta je 21. juna informirala Vladu RS-a o zatečenom stanju, odnosno ispunjenim „preduslovima za početak stručnih aktivnosti na realizaciji projekta".

U toj informaciji, koja je Feni dostavljen iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a ističe se i da je Komisija konstatovala da su od strane Ministarstva trgovine i turizma RS-a preduzete aktivnosti za realizaciju 2.000.000 KM, prema Ugovoru o finansiranju projekta, potpisanog sa d.o.o. „Andrićgrad“, Višegrad“, kao sastavni dio Plana realizacije druge faze izgradnje Projekta „Andrićgrad“ Višegrad.

Konstatovano je de je 'korisnik sredstava d.o.o. „Andrićgrad“, Višegrad je ispunio sve odredbe za finansiranje, osim, kako se precizira, dostave premjera i predračuna ugovorenih radova od ovlaštene osobe'.

Lani su Vlada RS-a, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad formirale zajedničko preduzeće “Andrićgrad”, a većinski kapital ima taj režiser, po čijoj ideji se i gradi grad od kamena, koji će, prema ranijim najavama koštati oko 30 miliona maraka.

Koliko je tačno sredstava do sada izdvojeno od svih strana u ovom projektu nije poznato.

Prošle godine je Vlada RS-a donijela odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje „Andrićgrada“ oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, te istom odlukom obavezala i lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

Također, Vlada RS je Emiru Kusturici dala i koncesiju na gradsko građevinsko i vodno zemljište koje bi se koristilo za izgradnju objekata i drugih sadržaja radi realizacije projekta izgradnje naselja “Andrićgrad” u Višegradu. Radi se o ukupnoj površini od 30.913 m².
XS
SM
MD
LG