Dostupni linkovi

Stupile na snagu sankcije EU prema Iranu


Iran ima zalihe uvozne robe i deviza kako bi se izborio s "podmuklim" sankacijama Evropske unije koje su danas stupile na snagu, rekli su iranski zvaničnici.

Potpredsednik Irana Mohamad Reza Rahimi rekao je da ta zamlja ima u rezervi robe za potrebe naroda kako bi se smanjio uticaj embarga koji je EU uvela iranskom naftnom i bankarskom sektoru.

"Danas se suočavamo s najtežim sankcijama i tražimo od naroda da pomogne rukovodstvu u ovoj borbi", rekao je Rahimni tokom verske konferenciji koju je prenosila iranska državna televizija.

On je dodao da "podmukle sankcije" mogu izazvati "povremenu zbrku", ali da Iran neće biti zaustavljen.

Guverner centralne banke Mahmud Bahmani rekao je za agenciju Mer da Iran ima "planove" kako da izađe na kraj sa sankcijama, kao i da ima dovoljno deviznih rezervi za pokrivanje uvoza.

Britanija je pozvala Iran da sarađuje sa međunarodnom zajednicom pošto su danas stupile na snagu najavljene sankcije EU na iransku naftu.

"Ovo su najjače mere koje je EU do sada uvela protiv Irana. One pokazuju da smo potpuno odlučni da pojačamo miran diplomatski pritisak na iransku vladu", kazao je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.

Evropska unija ove nedelje je saopštila da svi ugovori koji se tiču iranske nafte moraju biti prekinuti 1. jula i da evropske kompanije više neće moći da osiguravaju iransku naftu.
XS
SM
MD
LG