Dostupni linkovi

Cipar preuzeo predsjedanje Europskom unijom


Rotirajuće predsjedništvo Vijeća Europske unije od Danske je preuzeo Cipar. Kao zadnja zemlja takozvane trojke koja vodi EU kroz 18 mjeseci, Cipar nastavlja tamo gdje su Poljska i Danska stale.

EU je podijeljen oko pitanja rješavanja ekonomske krize, oko pitanja imigranata, ali i budućeg proširenja Unije. Cipar je preuzeo predsjedanje od Danske i u sjeni stalnih napetosti s Turskom, koja je najavila bojkotiranje njegovog predsjedanja.

Cipar će, kao i zemlje prije njega, raditi na otvorenim pitanjima koja muče EU i njene države članice.

Ta mala otočna zemlja nije jedinstvena samo po tome što će biti prva predsjedateljica koja će dobiti pomoć iz europskih kriznih fondova, nego je i jedina kojoj je na čelu nereformirani komunist te je jedina podijeljena zemlja u Europskoj uniji. Sve te specifičnosti ipak ne bi trebale imati većeg utjecaja na predsjedanje Vijećem Europske unije.

Cipar je treći po veličini mediteranski otok nakon Sicilije i Sardinije te najistočnija država EU-a. Neovisnost od britanske vlasti izborio je 1960. Od 1963. je podijeljen. U EU je ušao 2004. Najsunanija je zemlja Sredozemlja s oko 340 sunčanih dana godišnje. Na otoku živi 952.000 stanovnika od kojih 681.000 (71,5%) pripada grčkoj etničkoj zajednici, 90.000 turskoj zajednici (9,5%), stranaca je 181.000 (19%), od kojih je pedestak tisuća Rusa.
XS
SM
MD
LG