Dostupni linkovi

Niže cene rominga u zemljama EU


U EU danas stupa na snagu novo ograničenje cena rominga unutar EU kojim će cene telefoniranja i korišćenja interneta preko mobilnih telefona biti snižene, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Cena poziva iz rominga će biti snižena sa 35 evro centi bez poreza na najviše 29 centi, dok će za primljene pozive maksimalna cena biti snižena sa 11 centi po minutu na 8 centi.

Kada je reč o kratkim porukama (SMS), najviša dozvoljena cena biće snižena sa sadašnjih 11 centi na devet centi, naveo je EurAktiv uz opasku da su cene srpskih operatera za roming u Evropi znatno više.

Po prvi put Komisija je utvrdila maksimalne cene prenosa podataka sa interneta na 70 centi po megabajtu, što je šest puta manje u poređenju sa dosadašnjom cenom.

Računica Evropske komisije je pokazala da će poslovna žena iz Engleske koja ode na službeni put u Francusku ili Nemačku ubuduće plaćati za usluge rominga u tim zemljama sedam puta manje nego pre tri godine.

Ako je na putu ukupno 30 dana i svaki dan ide na društvenu mrežu "fejsbuk" po pola sata, to će je koštati 126 evra, a u julu 2009. bi za to platila 900 evra, naveo je EurAktiv Srbija.

Osim snižavanja cena, predviđeno je i da korisnici na putu dobiju upozorenje kada se približe prenosu podataka u vrednosti od 50 evra, ili iznosu koji prethodno utvrde.

Kako piše Euraktiv Srbija, operateri u Srbiji za roming u evropskim zemljama naplaćuju drastično više, izuzev u slučajevima kada imaju operatera partnera. Tako je megabajt u 1. zoni u romingu oko 7,5 evra bez poreza.
XS
SM
MD
LG